15 Tips voor een effectieve samenwerking
15 tips voor een effectieve samenwerking tussen bestuur en de kascommissie. De kascommissie voert de jaarlijkse controle uit op het financieel verslag gemaakt door de penningmeester.
Meer over overige financiële zaken als verzekeringen, administratie, verslaglegging, financiële huishouding en financiële problemen. Ook fraude, al dan niet door de eigen penningmeester, kan een groot probleem zijn voor een vereniging of stichting.
15 tips voor een effectieve samenwerking tussen bestuur en de kascommissie. De kascommissie voert de jaarlijkse controle uit op het financieel verslag gemaakt door de penningmeester.
Werken met vrijwilligers brengt ook risico's met zich mee. Niet betaalde medewerkers kunnen tijdens hun vrijwillige inspanningen een ongeval krijgen en letsel oplopen, maar ook anderen schade berokkenen. Gelukkig kunt u zich verzekeren. Welke verzekeringen noodzakelijk zijn voor uw organisatie, en welke u kunt overwegen, leest u in dit artikel.
Het jaarverslag wordt opgesteld door het bestuur. Het financiële jaarverslag, oftewel de jaarrekening, is de verantwoordelijkheid van de penningmeester. De voorzitter en/of de secretaris maken een zogenaamd algemeen jaarverslag.
Wanneer uw organisatie personeel in dienst heeft, bent u in feite verantwoordelijk voor de schade die werknemers oplopen en toebrengen onder werktijd. Gelukkig kunt u zich als werkgever verzekeren, hier vindt u een overzicht van de belangrijkste verzekeringen die uw organisatie in de rol van werkgever kan afsluiten.
Het is van groot belang de financiële huishouding van uw organisatie op orde te hebben. Een aantal richtlijnen om de kans op financiële problemen voor uw club te verkleinen.
Weet u of uw gemeente een collectieve vrijwilligersverzekering heeft afgesloten? In dat geval hoeft uw organisatie geen zorg meer te dragen voor het verzekeren van vrijwilligers die zich voor u inzetten.
Verstuurt u regelmatig facturen naar onder meer leden, donateurs, sponsors en afnemers? Dan kan het voordelig zijn om over te stappen op elektronisch factureren.
‘Functiescheiding' is een begrip dat accountants en organisatiespecialisten gebruiken. In het dagelijks leven zult u dit begrip niet vaak tegenkomen, wel de toepassing ervan. Ook in uw stichting of vereniging kan het toepassen van functiescheiding fraudes en administratieve fouten tegengaan.
Nederland telt zo'n 300.000 verenigingen en stichtingen. En dus hetzelfde aantal penningmeesters. Deze functie kent veel verantwoordelijkheden. Als een penningmeester vertrekt is het vaak heel lastig om iemand te vinden die in die vacature wil en kan voorzien. Het is dus zaak om zuinig te zijn op uw penningmeester.
Functiescheiding bij het betalen van facturen is een effectief middel tegen fouten en fraude. De essentie is dat niet alle activiteiten met een financieel of administratief karakter door één of enkele personen (kunnen) worden gedaan. Hoe gaat dit in zijn werk?