Wees alert op acquisitiefraude

Wees alert op acquisitiefraude

Wees alert op acquisitiefraude
Wat is acquisitiefraude?
Advertenties die nooit geplaatst worden, maar waar u wel een rekening voor ontvangt en zogenoemde spooknota’s voor producten en diensten die u nooit besteld heeft. Ook werden er valse facturen door bedrijven gestuurd namens de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst, nauwelijks van echt te onderscheiden. Een nieuwe methode van oplichting: u ontvangt een envelop met daarop en sticker waarop staat: ‘Let op! Nieuw rekeningnummer.’ Als u geld naar dit nummer overmaakt, ontvangt u later alsnog een aanmaning.

Pas op met uw handtekening
Wees zeer terughoudend met het ondertekenen van wat voor formulieren dan ook: als een malafide advertentieverkoper eenmaal een document in handen heeft waar uw handtekening onder staat, wordt het lastig te bewijzen dat u op het verkeerde been bent gezet. Verstuur ook geen ondertekende brieven waarin u aangeeft geen interesse te hebben: met wat creatief knip- en plakwerk kan uw handtekening in een valse orderbevestiging worden verwerkt.
Uw advertentie wordt gekopieerd
Advertentiefrauders kopiëren uw advertentie uit andere media en plaatsen deze bijvoorbeeld op hun eigen website. Vervolgens wordt u gebeld en gevraagd of u de plaatsing wilt opzeggen. U ontvangt hiervoor dan een faxformulier. Dit is echter geen opzeggingsformulier, maar een orderbevestiging. Trap hier dus niet in: stuur het niet terug.

Fraudeurs kiezen het juiste moment
Oplichters zijn in bepaalde maanden actiever dan in andere: bijvoorbeeld in vakantieperiodes. Medewerkers die op de hoogte zijn van bestaande afspraken met adverteerders kunnen dan afwezig zijn. Malafide advertentiebureaus proberen dan hun slag te slaan bij minder goed geïnformeerde medewerkers.

Niet reageren
Als u post of e-mails ontvangt van advertentieverkopers die volgens u niet zuiver op de graat zijn, reageer hier dan niet op. Bewaar alle documentatie om eventueel later als bewijs te kunnen overleggen.

Vraag het na
Wanneer u twijfelt of een rekening echt afkomstig is van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of Belastingdienst, vraag het dan na bij de betreffende instantie voor u overgaat tot betaling.
Maak melding bij het SAF
Twijfelt u over de betrouwbaarheid van een organisatie, dan kunt u via de website van het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) een melding doen. Het SAF verzamelt gegevens van malafide bureaus in een database. Ook op de site van het SAF wordt uitgelegd waar u op moet letten bij het screenen van een bureau. En het laatste redmiddel: dreig aangifte te doen bij de politie.