De subsidieadviseur: inschakelen of niet?

De subsidieadviseur: inschakelen of niet?

De subsidieadviseur: inschakelen of niet?
e-Boekhouden.nl

Wat doet de subsidieadviseur?

De subsidieadviseur weet de weg in subsidieland. Hij bekijkt jouw situatie, formuleert samen met jou het project of het doel van de subsidieaanvraag en gaat daarna voor jou aan de slag. Hij is op de hoogte van bestaande en nieuwe subsidieregelingen, openings- en sluitingstermijnen van aanvraagperioden en alle overige fasen in het traject.

De voordelen

Het grootste voordeel is dat je tijd bespaart. Een subsidieadviseur kan het project goed doorgronden en weet welke subsidiefaciliteiten voor de stichting relevant zijn. Soms is het niet aantrekkelijk om duizenden euro’s aan subsidie te krijgen als je daardoor andere organisaties over jouw schouder moet laten meekijken. Of als je zoveel administratieve verplichtingen krijgt dat het je extra interne uren kost.

Een subsidie aanvragen is niet een kwestie van een formulier invullen. Het is een zoektocht in een wirwar van steeds veranderende regelingen met verschillende aanvraagprocedures. Een aanvraag kan worden afgewezen als je jouw project verkeerd omschrijft waardoor het net niet overeenkomt met de eis van de subsidieverstrekker. De subsidieadviseur maakt in het aanvraagtraject de vertaalslag van jouw project naar het regeringsbeleid om de scoringskans te verhogen.

De kosten

Subsidieadviseurs verrichten hun werkzaamheden vaak volgens het principe no cure, no pay. Krijg je geen subsidie, dan hoef je de adviseur ook niets te betalen. Krijg je wel een subsidie toegewezen dan rekent de adviseur gemiddeld 15% courtage. Er zijn ook adviseurs die daarbij wel een vast basisbedrag in rekening brengen. En dan is er ook nog een groep die een uurtarief voor elk gewerkt uur rekent, ongeacht of de aanvraag wordt gehonoreerd of niet.

De afweging

Ga je de subsidieaanvraag uitbesteden aan een expert of wil je toch zelf een poging wagen? Een laatste afweging: in de praktijk blijkt dat organisaties die geen subsidieadviseur inschakelen vaak zelf ook geen subsidieaanvraag indienen. De complexe materie en het tijdgebrek zorgen er vaak voor dat niemand in de organisatie dit op zich neemt. Wil je wel serieus zelf aan de slag, overleg dan in ieder geval goed met een accountant. Accountants zijn vaak ook op de hoogte van fiscale subsidieregelingen en hebben ook ervaring met het aanvragen ervan.

    e-Boekhouden.nl

    0
    Je winkelwagen