Maak een plan en bedenk welke organisaties het beste passen als sponsor van jouw stichting. Zoek naar verbanden en connecties in doel en uitstraling van de bedrijven die overeenstemmen.
De te benaderen bedrijven
Voordat je organisatie gaat benaderen als sponsor moet je goed onderzoek doen. Wat zijn de aanknopingspunten?
- Het eerste uitgangspunt: benader niet lukraak maar selectief. Ga niet klakkeloos langs bedrijven die al bekend zijn als sponsor, dat zijn juist de bedrijven die beleid hebben en door dat beleid juist minder snel interesse kunnen hebben.
- Denk voor het bedrijf: welke doelgroepen wil men positief beïnvloeden door middel van sponsoring? Basis: (bestaande en nieuwe) klanten, personeel, aandeelhouders, leveranciers, relevante ‘buren’.
- Zoek naar links tussen het te sponsoren project en bepaalde bedrijven en werk deze uit alvorens bedrijven te benaderen.
- Er zijn talloze, vaak onbekende bedrijven, die nog niet sponsoren en ook niet of nauwelijks goed onderbouwde sponsorverzoeken krijgen. Zij zullen juist gecharmeerd zijn van de aandacht en zullen in elk geval de dialoog willen aangaan.
- Maak een lijst van potentiële sponsors die direct of indirect gelinkt zijn aan jouw organisatie. Bijvoorbeeld familieleden en vrienden met belangrijke functies. Vraag hen niet om ‘iets voor niets’ maar ga ook hier, misschien juist wel des te meer, altijd uit van de belangen van de potentiële sponsor.
- Denk na over eventueel werk dat voor een sponsor direct kan voortvloeien uit de realisatie van een te sponsoren project.
Voorbeeld van een match met een sponsor
Een Arnhemse handbalclub wordt gesponsord door een regionaal vervoersbedrijf. De Salesmanager geeft toe dat de deal tot stand is gekomen via een familielid maar tegelijkertijd past de handbalclub wel perfect in het vooraf door het vervoersbedrijf ontwikkelde sponsorbeleidsplan.
Dit plan behelst dat men op drie strategische punten in Gelderland een lokaal bekende amateursportvereniging ondersteunt. Resultaten worden vooral geboekt door free publicity in regionale en landelijke media.
Het vervoersbedrijf kwam vorig jaar vijf keer in beeld bij Studio Sport, men was wekelijks te zien bij Omroep Gelderland en op actiefoto’s in regionale bladen. En dat voor 15.000 euro. ‘Voor onze organisatie is de handbalclub daarom veel interessanter dan stadgenoot Vitesse. Daar krijg ik voor hetzelfde geld nog geen twee VIP-stoeltjes”.
Tips voor succes
Steeds vaker werken bedrijven aan de hand van een sponsorplan, maar de actieve benadering leidt, zoals uit bovenstaande ervaringen blijkt, toch altijd als eerste naar vrienden, familie of de favoriete sport van de beslisser. Talloze bedrijven zijn nog nooit benaderd en zouden het zelfs een eer vinden als een sponsorzoekende in haar huid is gekropen.
De grootste kans op succes bestaat indien vooraf aan vier voorwaarden is voldaan:
- Er bestaat al een ‘privé’-link tussen organisatie en bedrijf.
- De organisatie presenteert een voorstel op maat. Een voorstel waarin rekening gehouden wordt met specifieke zaken die met het bedrijf te maken hebben. Ook met de potentiële risico’s op termijn moet vooraf rekening worden gehouden.
- De gevraagde, vaste sponsorbijdrage is gebaseerd op te garanderen tegenprestaties.
- De organisatie wordt vertegenwoordigd door een creatief ‘zwaargewicht’, bijvoorbeeld iemand met ervaring als ondernemer. Je moet in het kader van de sponsorwerving ook niet terugschrikken voor een niet-vrijwillige benadering: als een succesvolle sponsorwerver verantwoordelijk is voor het binnenhalen van 35% van de opbrengsten, dan mag daar best iets tegenover staan.
Lees ook: Sponsorwerving.
Sponsorovereenkomst
Een sponsorovereenkomst regelt de afspraken tussen de stichting en de sponsor. Daarin regel je wat de sponsor gaat leveren, geld, goederen of diensten. Ook regel je duidelijk wat de stichting levert in ruil voor de sponsorbijdrage.